ERGONOMISKT BÄRANDE

 

Att bära sitt barn i bärsjal eller bärsele har många fördelar! Forskning visar att barn som ofta blir burna skriker i mindre omfattning och är nöjdare. När vi är så nära varandra, speciellt hud mot hud, utsöndras hormonet oxytocin hos både barn och förälder. Ett underbart lyckohormon som gör oss lugna, medverkar till trygg anknytning och sätter igång utdrivningsreflexen vid amning. Det hjälper också föräldrar som drabbas av nedstämdhet eller förlossningsdepression att snabbare komma tillbaka på banan. I och med att bebisen spenderar mindre tid på rygg minskar också risken för att barnet ska utveckla platt huvudform.

 

En annan fördel med att bära i sjal är friheten du får som förälder. Att få händerna fria och ni slipper begränsa er till platser där man måste kunna ta sig fram med vagn. Du kan gå ut mitt i skogen och plocka blåbär medan barnet tar sin förmiddagstupplur på ryggen eller gå ärenden på stan med barnet uppknutet i sjal på magen och om barnet känner att det blir för mycket intryck kan det bara gosa ner sig i din trygga famn eller nacke.

 

Vill du gärna bära ditt barn säkert i bärsjal eller ergonomisk bärsele men tycker att det verkar svårt och krångligt eller har du redan ett bärdom som du vill du lära dig knyta eller spänna på bästa sätt? Velar du i djungeln av bärdon och vet inte vad som passar dig och ditt barn just nu? Kontakta mig så bokar vi en träff!

PEER SUPPORTER

[kamratstödjare, förälder stödjer förälder]

 

 

Vill du komma igång med EC (0-18 mån)? Eller vill du gärna bära ditt barn säkert i sjal eller ergonomisk sele men är osäker på hur en sjal knyts och vad som passar dig bäst? Cecilia är certifierad peer supporter och har genomgått utbildning hos Nära bebis & Blöjfri bebis i bära barn och babypottning av kursledare Ulrika Casselbrant. Delar av informationen på den här sidan är hämtad från hennes sida Narabebis.se samt boken "bebis på pottan".

 

Cecilia erbjuder kostnadsfria träffar, rådgivning och konsultation via webben eller i Göteborg (utgår från Torslanda) för främst privatpersoner men även för MVC/BVC-mottagningar, förskolepersonal, öppna förskolan etc.

 

För bokning: cecilia[snabela]agnesandpebbles.se

EC

Vad är babypottning och hur kan det vara bra?

Babypottning också kallat EC – elimination communication passar barn 0-18 månader och innebär att svara på bebisens rutiner och signaler för nödighet och då erbjuda barnet en plats att göra ifrån sig i, till exempel i en potta eller toalett. Att hållas i hukställning eller att sitta i hukställning på en potta underlättar för blåsan och tarmen att tömma sig, så babypottning bidrar därmed till att minska problem med gaser och förstoppning. Eftersom urin och avföring i mindre utsträckning ligger mot barnets hud minskar det också problem med röd rumpa och urinvägsinfektion. Barn som babypottas tömmer tidigt sin blåsa fullt ut, vilket minskar risken för UVI hos barn med känsliga urinvägar.

 

Ytterligare en fördel är att barnet redan från start blir mer medveten när det gör ifrån sig och att pottan eller toaletten inte är främmande och läskig när det senare väl är dags att börja med potträning och bli blöjfri. Det blir lika naturligt att sitta på pottan och kissa som det är att sitta vid bordet och äta mat.

 

Babypottning misstas väldigt ofta för potträning, men det är två helt skilda saker. Babypottning praktiseras på bebisar allt från nyfödd till ca 18 månader där man helt enkelt erbjuder bebisen ett alternativ helt utan krav eller press med fokus på samspelet mellan barn och förälder. Målet är alltså inte att bli blöjfritt fort, även om det kan vara en bonus, utan att svara på barnets signaler och i den mån det går slippa gå i fuktiga blöjor. Alla familjer väljer den nivå som passar dem. En del går all in medan andra väljer att prova lite då och då, t.ex. vid blöjbyten.

 

Är du intresserad av att komma igång men känner dig osäker? Pottar ni idag men tycker att det känns svårt just nu? Kontakta mig så hjälper jag dig gärna!

 

our story | order@agnesandpebbles.se | besök oss på facebook & instagram